Pennsylvania: NIVEL PERICULOS DE RADIOCATIVITATE în preajma exploatărilor gazelor de șist

Fracking in PennsyvaniaNota: Publicatia britanica The Guardian ia ca referinta un studiu facut de specialisti de la Universitatea Duke si publicat in Environmental Science and Technology.

Au fost gasite niveluri periculoase de radioactivitate la un centru de reziduuri ale fracking-ului din Pennsylvania

Co-autor al studiului spune ca Marea Britanie trebuie sa impuna o mai buna reglementare a mediului decat SUA, in cazul in care urmareste extragerea gazelor de sist.

Oamenii de stiinta au constatat pentru prima data niveluri periculoase de radioactivitate si de salinitate la un deposit de deseuri de gaze de sist, care ar putea contamina apa potabila. Daca Marea Britanie urmeaza pasii facuti de SUA in ceea ce priveste ‘’revolutia gazelor de sist’’ aceasta ar trebui sa impuna reglementari pentru a opri astfel de acumulari radioactive, sunt de parere acestia.

Studiul facut la universitatea Duke si publicat miercuri, a examinat apele reziduale evacuate de la Josephine Brine Treatment Facility (statie de epurare a saramurii) in Blacklick (afluent al râului Conemaugh) care este o sursa de apa pentru diferite orase din Pennsylvania de Vest, inclusiv Pittsburgh. Oamenii de stiinta au luat probe in amonte si in aval de instalatia de tratare pe o perioada de 2 ani, ultima proba fiind luata in luna Iunie a acestui an.

Studiul a gasit prezent un nivel ridicat de cloride, bromide, combinate cu strontiu, radiu si combinatii izotopice de oxigen si hydrogen, in apele reziduale de fracturare din Marcellus.

Saramura radioactiva apare in mod natural in roca de sist si contamineaza apele reziduale prin fracturarea hidraulica – cunoscuta ca fracking. Uneori, aceasta apa „de retur“ (flowback) este reinjectata in roca de profunzime – o practica ce poate cauza disturbari seismice, iar alteori e tratata, inainte de a fi deversata in rauri“.

Nivelurile de radiu din probele colectate la statia de tratare au fost de 200 de ori mai mari decat probele prelevate in amonte. Astfel de niveluri ridicate de radioactivitate sunt peste niveluri reglementate si ar fi gasite in mod normal in unitatile autorizate de eliminare radioactive, conform oamenilor de stiinta de la Universitatea Duke.

”Sute de statii de eliminare a apelor residuale ar putea fi afectate similar”, a declarat profesorul Avner Vengosh, unul dintre autorii studiului publicat in Environmental Science & Technology (revista academica).

“Dacă oamenii nu trăiesc în aceste locuri, nu este o amenințare imediată în termeni de radioactivitate”, a spus Vengosh. “Cu toate acestea, există pericolul de bio-acumulare lenta de radiu. Acesta, va ajunge în cele din urma in pește, ceea ce este un pericol biologic.”

Producția de gaze de șist  este scutita de Clean Water Act (CWA – este legea federală primara în Statele Unite, care reglementează poluarea apei) și industria sa angajat să auto-monitorizeze producția de deșeuri, pentru a evita supravegherea reglementara.

Cu toate acestea, studiul a arătat în mod clar necesitatea de monitorizare și reglementare independente, a spus Vengosh.

“Ceea ce se întâmplă este rezultatul direct al lipsei oricărei reglementări. Dacă legea Clean Water Act ar fi fost aplicata în 2005, când a început boom-ul gazelor de șist acest lucru ar fi putut fi prevenit.

“In cazul în care gazul de șist se va dezvolta si in Marea Britanie, aceasta nu ar trebui să urmeze exemplul american și ar trebui să impună reglementarea de mediu pentru a preveni acest tip de acumulare radioactiva.”

Studiul a constatat de asemeni, niveluri ridicate a salinitatii saramurii de sist, care este de 10 ori mai salina decat apa de mare, si de 200 de ori peste limita reglementata.

Saramura de sist este de asemeni asociata cu un nivel ridicat de bromura, care nu este toxit in sine, ci se transforma in trihalometani cangerigeni (Trihalometanii (THMs) din apa potabila sunt compusi secundari ai clorinarii apei, care rezulta din interactiunea materiei organice prezente in apa si clorul utilizat la dezinfectia acesteia) in timpul tratamentului de purificare.

Serviciul Geologic din SUA a raportat anterior niveluri ridicate de radioactivitate în aceasta apă de retur “flowback”  care apare în mod natural în stâncă. Dar studiul Duke, numit Impactul apei reziduale a gazelor de sist asupra calitatii apei in din Pennsylvania de Vest, este primul care a folosit hidrologia cu izotop (hidrologia cu izotop este un domeniu de hidrologie care utilizeazădatarea izotopică pt a estima varsta, originea și miscarea apei în cadrul ciclului hidrologic. Aceste tehnici sunt folosite pentru politica de utilizare a apei, cartografiere a acviferelor, aprovizionarea si conservarea apei, și controlul poluării) pentru a conecta punctele între deșeurile de gaze de șist, statiile de epurare și evacuarea în apă potabilă.

Din ianuarie pana in iunie 2013, la cele 4.197 de forari de gaz neconventional din Pennsylvania s-au raportat 3,5 milioane de barili (cca 556.000.000 litri) de lichid rezidual si 10,7 milioane de barili (cca 1.700.000.000 litri) de lichid „produs”. Cea mai mare parte a acestor reziduuri se afla in Pennsylvania, insa o parte din ele au fost duse in alte state, cum sunt Ohio sau New York, in ciuda moratoriului asupra explorarii gazelor de sist. In luna iulie, o companie de tratare (a apei reziduale) din New York a fost gasita vinovata de falsificarea a peste 3.000 de teste ale apei.

La inceputul acestui an, Vengosh a publicat un alt raport care a aratat concentratii mari de metan, etan si propan, gasite in panza de apa freatica la o distanta de un 1 km in jurul forarilor de gaz de sist, la 141 dintre statiile de tratare de unde au fost luate probe de apa potabila.

*Fracturarea hidraulica (fracking) consta in injectarea la presiune puternica a unor cantitati mari de apa cu nisip si alti aditivi chimici in vederea eliberarii gazelor prinse intre straturile de roca.

SURSA: Saccsiv’s Weblog

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s