Jandarmeria, despre protestele din Pungesti: Oamenii s-au aruncat in sant, noi i-am ajutat

Jandarmeria--despre-protestele-din-Pungesti
Colonelul Mircea Olaru, inspector sef in Jandarmeria romana, a prezentat versiunea institutiei pe care o conduce despre interventia de miercuri asupra satenilor care au protestat la Pungesti fata de exploatarea de la Chevron. El a spus ca jandarmii i-au ajutat pe oameni sa iasa dintr-un sant.

Colonelul Olaru a precizat ca busculada creata si cazurile de protestatari raniti sau care au avut nevoie de ingrijiri medicale au fost produse de manevrele de efective intreprinse de jandarmi pentru a debloca terenul privat si drumul de acces catre acesta.

“Manevrele pe care le-am facut firesc ca au produs la un moment dat busculade. Nu a fost folosita forta in nici un moment. S-au inregistrat busculade in momentul in care jandarmii faceau manevre de efective”, a explicat Mircea Olaru. El a precizat ca cinci persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale si ca batranul care a fost resuscitat avea un istoric de boli cardiace.

Ceea ce s-a vazut la televizor si a parut ca o inclestare intre jandarmi si satenii din Pungesti erau de fapt momentele in care jandarmii ii ajutau pe cetateni sa iasa din acel sant, sustine Olaru.

“Terenul concesionat trebuia protejat pentru a permite utilajelor si personalului sa intre. S-a creat un careu iar o parte din cetateni, cativa, au ramas inauntrul careului. Modalitatea aleasa de ei sa protesteze a fost sa se arunce in sant, unde era o balta. Noi le-am dat un ajutor sa iasa de acolo”, a spus inspectorul Olaru.

Intrebat de ce nu intervine jandarmeria si in cazul demonstratiilor neautorizate din Bucuresti impotriva proiectului Rosia Montana, colonelul Mircea Olaru a replicat ca nu e nevoie de folosirea fortei in cazul manifestantilor pasnici.

“Jandarmeria are de ceva vreme o atitudine schimbata, profesionista, indreptata spre dialog. De ce sa intervenim in forta impotriva femeilor, copiilor si a persoanelor care protesteaza pasnic? La Bucuresti si Vaslui atitudinea noastra a fost identica, dar situatia juridica a fost diferita.

La Pungesti este o proprietate privata. Nu am intervenit in forta, nu am folosit gaze lacrimogene, nu am lovit pe nimeni”, a incheiat inspectorul sef al Jandarmeriei Romane.

500 de persoane au facut un lant uman la marginea terenului din Pungesti si mai multi oameni au lesinat in timpul protestului de miercuri impotriva activitatilor de explorare in vederea unei viitoare exploatari a gazelor de sist de catre firma americana Chevron.

Pe 4 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

ziare.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s